Rosso Toscana - Vigna vecchia 2018 Colombaia
Každý rok se vinifikace přizpůsobuje danému ročníku, i proto má víno ze staré vinice (Vigna vecchia stáří vinice 55 let) každý rok jinou barvu etikety. Každý ročník tak skutečné odráží nejen charakter tohoto místa ale i podmínky, které v něm v daném roce panovaly.
Víno vzniká jako tzv. field blend - kdy se všechny červené odrůdy ze staré vinice vinifikují dohromady. Sangiovese, Malvasia nera, Colorino, Canaiolo - typické toskánské odrůdy.
Rok 2018 přinesl úžasnou kvalitu hroznů. Dlouhá macerace na slupkách v betonových tancích, potom 36 měsíců ve velkých dubových sudech.
| Kategorie: | VÍNA |
|---|---|
| Víno: | Červené |
| Země původu: | Itálie |
| Oblast: | Toskánsko |
| Odrůdy: | Sangiovese, Colorino, Canaiolo, Malvasia Nera |
| Ročník: | 2018 |
| Obsah alkoholu: | 13% |
| Objem: | 0,75l |
| Cukernatost: | SUCHÉ |
| Přidaná síra: | NE |
| Filtrace: | NE |
| Alergeny: | Obsahuje siřičitany |
| Položka byla vyprodána… | |
Popis produktu není dostupný
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství COLOMBAIA se nachází v Toskánsku v blízkosti města Colle Val d'Elsa. Na třech hektarech zde hospodaří Helena a Dante, s kterými jsem se zde prvně setkal v létě roku 2022, když jsem cestoval po Toskánsku. Zamiloval jsem si tohle místo hned po první návštěvě, a tak jsem vůbec neváhal, když mi nabídli možnost zůčastnit se vinobraní. Intenzivní týden práce mi dal možnost zjistit, jak vzniká tohle jedinečné víno.
Výhled do údolí a hned vedle domu dvě vinice v mírném svahu - stará má více jak 55 let a nová už přes 16 let. Malá produkce naturálních vín a nejen to, Colombaia je celý ekosystém hroznů, zvířat, zeleniny a ovoce - vše žijící v jedinečné symbióze. Charakter a eleganci těchto velkých toskánských vín dává zdejší jedinečné mikroklima, jílovitá půda bohatá na fosílie a odpolední studený mořský vánek.
Každý rok se vinifikace přizpůsobuje danému ročníku, i proto má víno ze staré vinice (Vigna vecchia) každý rok jinou barvu etikety. Každý ročník tak skutečné odráží nejen charakter tohoto místa, ale i podmínky, které v něm v daném roce panovaly.
Jedno však zůstává každý rok stejné - biodynamicky pěstované hrozny, ruční sběr a selekce hroznů, spontánní fermentace, žádná aditiva, žádné čiření, žádná filtrace. Jen občas minimální množství přidané síry před lahvováním.
Když si otevřu láhev a napiju se, ocitnu se zpět na slunné vinici, v tomhle nádherném ekosystému plném zdravých a šťavnatých hroznů, dobrých lidí a super zážitků.
Vinařství je členem:
Renaissance des Appellation, AVN Association Vin naturel France
Certifikace:
Organic Suolo & Salute od roku 1999 , Biodynamic Demeter od roku 2007

